Ryggen er en strikk som rumpa henger i – vi svinger oss rundt! Vel, det kjennes ikke sånn når ryggen er stiv og vond. Når vi jobber er målet å hjelpe folk til å komme vekk fra det stive og vonde og mot å kunne svinge seg ledig rundt - rygghelse. Smerter i ryggen og ryggplager er et stort felt for oss på Drammen Osteopati. Vi har mye kunnskap og lang erfaring i behandlingene. Følg vår serie om mange forskjellige ryggplager, hva som trigger dem, hvordan finne gode tiltak og få råd og tips.

Ryggen er en strikk som rompa henger i

Osteopati og ryggplager

Mange av oss vil kjenne på ryggplager i løpet av livet. Det kan komme akutt og gå bort raskt eller bli til langvarige små eller tiltagende plager. Først en oversikt over bloggen. Nedenfor kan du lese om:

  • Normale ryggvondter
  • Akutte og vedvarende ryggplager
  • Noen råd og linker til flere råd
  • Når du bør oppsøke lege eller oss på klinikken
  • Typiske symptomer
  • De vanligste spørsmålene vi får inklusive svar
  • Hvorfor du er velkommen til å oppsøke oss
  • Hvordan virker det og når avslutter vi?
  • Tverrfaglig samarbeid
  • Linker til mange ryggtemaer og flere delartikler på vår webside.

Bloggene er fulle av nyttig info og råd og veiledning. Så vær velkommen til følge med på fagstoffet.

Projiserte smerter og plager?

– Jeg finner ikke ut hvor smerten sitter, sier mange pasienter. Og det er ikke alltid så lett å vite. Det vanlige er å kjenne smerten som et område på ryggen og kroppen og de trigges ekstra ved enkelte bevegelser og situasjoner. For noen sitter det i ryggen. For andre er smerten projisert fra andre steder i kroppen og av andre kroppssystemer og sitter ikke bare i ryggen selv om det kjennes sånn.

Ryggsøyle med skygge på veggen i vinduet hos Drammen Osteopati
Er stress, bekymringer og livssituasjon et opphav, da kan det være nyttig å se på det for eksempel hos psykomotorisk fysio eller psykolog blant annet. Påvirkes plagene av fordøyelsen, har oppstått etter en operasjon eller som følgetilstand av sykdom, kan  tiltakene å se  i bloggene og ved konsultasjoner være nyttige.

Det er kjent innen osteopati, at teknikker ofte utføres et annet sted på kroppen enn der smertene er. Det handler ofte om projiserte smerter, kompensatoriske mekanismer i belastningslinjene i bevegelsesapparatet (f.eks fall på setet og etterpå kom nakkeplager med stråling til hodet).

Ønsker du lese mer om bindevevet og sammenheng med kroppssystemer kan du lese mer her.

Ønsker du å finne raskt frem til ditt tema se nedenfor og trykk deg videre. Noen linker er allerede aktive da bloggen ligger på web siden. Noen blogger er under produksjon og vil bli offentlige utover vinteren, så følg med!Kvinne med ryggsmerter nederst i ryggen ryggsøyle copy

Andre blogger og artikler om temaet rygg og ryggproblemer

Nedenfor er det også interessant stoff, så heng på!

Ikke alle ryggvondter er farlige, så pust ut!

Det er ikke rart vi kan få vondt i ryggen. Den holder oss oppe, er med i bevegelser og gir samtidig stabilitet og styrke, har tett forbindelse med nervene, forbinder mange deler av kroppen, sørger for oss på svært mange måter og i tillegg er den sammensatt av flere typer høyt spesialisert vev. Ikke rart vi kan bli slitne og en gang imellom få en ryggvondt. Det er normalt.

Behandling av korsrygg og bekken hos osteopat Ingunn ved Drammen Osteopati

Akutt eller kronisk rygg?

Når ryggen ikke spiller på lag - sinna ryggsøyle

Behandlingen kan være svært forskjellig. Dette er avhengig av hvor det sitter i ryggen fra nakken til bekkenet, hvordan det oppsto og hva som passer for deg.

Først litt om akutt ryggvondt

Typisk er smerter og stivhet som kommer plutselig eller over noen få timer, du våkner opp av det, eller kjente noe skjedde ved en eller annen bevegelse. Smertene kan være fra murrende til intens verking, stikkende smerter og hogger til ved noen bevegelser. Dette kan være et signal på overbelastninger og stress, samtidig som enkelte strukturer i ryggen har nedsatt toleranse for belastninger.

Råd nr 1: For en akutt kink er å ta det med ro i 3 dager, så går det over i de fleste tilfeller. Erfaring viser at i løpet av 3 dager med roligere tempo, hvile, bytte på med å ligge, slappe av i en god hvilestillling og lett aktivitet med rolig gåtur, puste dypt, legge på varme- eller kuldepakning og eller ta en paracet, da ordner kroppen din opp for deg. Smerter og stivhet forsvinner uten at du trenger å gå til videre behandling. Du kommer tilbake til normal aktivitet og god helse.

Råd nr 2: Varer det lengre – vær velkommen til å kontakte oss med dine spørsmål. 

 

Når kan du trenge å oppsøke lege eller manuellterapeut ved akutte ryggsmerter?

Kontakt lege dersom:

  • Du ikke klarer å tisse - kontakt lege raskt!
  • Du har andre sykdomstegn i forverring.
  • Du ikke klarer å gå på jobb, har behov for sykemelding og du ønsker at legen vurderer behov for blodprøver, bildetagning, smertestillende medisiner eller annet.
  • Du har nevrologiske symptomer som nummenhet, pitring og nedsatt styrke i hånd eller foten, synsforstyrrelser, svimmelhet.
  • Du opplever tiltagende nattesmerter og konstante smerter i forverring.

Folk kommer til osteopatisk og psykomotorisk terapeut med:

  • Smerter og stivhet varer lengre enn en uke, det sitter i og vil ikke løse seg opp.
  • Forverring over flere dager.
  • Etter skader, ulykker, overbelastninger, idrettsskader blant annet.
  • Og ved kroniske ryggplager fra nakke, skulder, brystrygg, korsrygg og bekken.
  • Er det noe jeg kan lære om meg selv av ryggplagene?
  • Stresset har satt seg sammen med plagene.

Kroniske ryggplager og rehabilitering.

Typisk er at de varer over tid, kommer gjentagende med symptomfrie perioder innimellom, varierende intensitet i plagene og smertene over tid. Du vet ofte hva som trigger dem til å bli verre eller det er helt umulig å finne ut av. Første gang de kom, kan være langt tilbake i tid og fortsatte med langsom forverring. Du har prøvd mange råd og forskjellige behandlinger. Noen tenker at dette kan jeg leve med og tilpasse meg, men andre har vesentlige hindringer i livet og redusert livskvalitet.Osteopat Ingunn ved Drammen Osteopati behandler rygg copy

Jeg bruker gjerne uttrykket vedvarende ryggplager og rehabilitering. "Kroniske plager" oppfattes som nettopp det og låser oss i å finne løsninger. Av erfaring gjøres en grundig analyse av sykehistorie, undersøkelser og vurdering av råd og veiledning. Noen har mål om å bli helt smertefri og få funksjoner tilbake, reduserer smerter og plager, mens for andre er det realistisk å ønske og beherske sin hverdag også om plager og smerter er der istedenfor at ryggplagene styrer hele livet ditt. Ønsker du lese mer om hvordan en osteopatibehandling foregår, så trykk deg videre her.

Hvorfor oppsøke Drammen Osteopati med dine akutte eller vedvarende ryggplager?

Undersøkelse av ryggsøylen

  • Vi har lang erfaring og grundig utdannelse i våre fag, les om vårt helseteam her.
  • Byens eldste osteopatiklinkk.
  • Vi vurderer dine plager, din hverdag og gir individuell behandling og råd tilpasset deg og dine muligheter. Se her over plager folk kommer med til behandling.
  • Sammen med deg finner vi dine mål, vurdere hva du selv kan gjøre som kan spare deg for plager og redusere behovet for behandlinger.
  • Vi jobber tverrfaglig med mange fagfelt, lege, fysioterapeut, psykomotorisk behandling,  fotterapeut, treningsveiledere, og også seriøse aktører innen alternativ behandling som massører, akupunktører osv.
  • Vi vurderer fortløpende om dine plager og smerter er symptom på annen sykdom eller har opphav i andre årsaker og trenger henvisning til annet helsepersonell.
  • Vi tar smittevern på alvor.
  • Vi vurderer raskt behovet for antall behandlinger, varighet av en behandlingsserie eller om den bør avbrytes.

Ring oss gjerne for å høre mer, bruk kontaktskjemaet eller bestill time på nett.

Her kan du lese mer om Drammen Osteopati, og her finner du helsemenyen vår med priser og behandlingsoversikt.

 

De vanligste spørsmålene vi får om forskjellige ryggplager er:


Skjellettet sitter i Drammen Osteopatis kontorstolSpørsmål 1:
Kan dere se på meg og mine smerter og plager fra korsrygg, skulder nakke, bekken, med eller uten utstråling til armer, bein, hodet eller fremsiden av kroppen? Svaret generelt er: «Ja», dette er typiske utfordringer innen våre fagfelt og folk oppsøker oss for.

Spørsmål 2: Trenger jeg å ta bilder? Noen få ganger kan det være nyttig. Vi vil vurdere det ut fra symptomer, progresjon og hva som er gjort tidligere. Smerter i seg selv er sjelden grunn til å be om bilder.

Spørsmål 3: Må jeg gå til lege først? Det er ikke nødvendig, men vi arbeider tverrfaglig. Der vi finner symptomer som kan være tegn på annen sykdom nøler vi ikke med å henvise til lege.

Spørsmål 4: Har dere råd og hvilke råd er nyttig for meg? Ut fra vurdering av dine plager og din hverdag finner vi nyttige råd tilpasset deg og dine plager.

Spørsmål 5: Kan dere gi sykemelding og går det på egenandelskortet? Svaret er nei på begge spørsmål. Vi gir anbefalinger om behovet for sykemelding.  

Hvordan virker behandlingen?

Behandlingen er en katalysator for å få kropp og sjel til å jobbe for deg. Det settes i gang en prosess hvor kroppen jobber mot en bedre helse og toleranse for belastninger. På siden her står det mer om hva skjer ved en osteopatibehandling.

 

Hvor mange behandlinger trenger jeg og hva koster det?

I osteopatien kjenner mange allerede etter 1-2 ganger om det er riktig. Det typiske er behov for 1 til 5 ganger ved akutte plager og for vedvarende plager kan serien vare lengre avhengig av hvor lenge fremgangen fortsetter. I noen tilfeller avtaler vi vedlikeholdsbehandlinger, mens andre ønsker forebyggende tiltak.

Prisene for behandlinger står oppført på websiden her. De er alltid oppdaterte.

Kontaktopplysninger.

Og viktigst; har du spørsmål, er du alltid velkommen til å kontakte oss for en uforpliktende prat. Du kan nå oss på telefon 32 89 71 00 og eller bestille time på nett her.  Hilsen helseteamet på Drammen Osteopati, osteopatene Ingunn og Daniel.

Ingunn og Daniel ved Drammen Osteopati Bred erfaring

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER