Vår behandlende osteopat her ved Drammen Osteopati, Daniel Wikstøl Jaerson, har fordypet seg i hva som kan gjøres for pasienter som kommer inn til oss med stiv nakke og skulder med og uten smerter. I denne bloggen forteller han om de spesielle oppgavene nakken strever med i hverdagen, og om alle kroppsdelene som trenger å samarbeide, samt hva som kan gjøres i osteopatibehandlingen for å lette og forebygge plager.

Smertefull, stiv nakke – hva kan gjøres?

Daniel osteopat holder hele ryggsøylenHar du tenkt over at nakken også er en del av ryggen? Den er bare i andre enden enn korsryggen? Derfor kan ryggsmerter være like aktuelt i nakken, som lengre ned i ryggen. Stivhet, smerter, stråling og ømhet forekommer ofte ved plager relatert til nakke og skuldre.

Du har kanskje allerede lest bloggen om «Rygg i helseperspektiv» og sett oversikten over de forskjellige ryggtemaene? Nå er altså nakke og skulder som er på agendaen.

Artikkelen tar for seg temaet smerter i skulder, nakke og arm, og hva vi som terapeuter gjør av osteopatibehandling. Du vil også få råd og veiledning om hva du kan gjøre for å forebygge eller dempe smerter ved stive skuldre og nakke.

Lurer du på noe etter å ha lest artikkelen, må du gjerne ringe oss (tlf 32 89 71 00). Gå hit for direkte timebestilling, eller se vår helsemeny for info og priser.

Typiske symptomer på stiv nakke:

Mann får behandling mot stiv skulder av osteopat DanielLa oss begynne “øverst” på kroppen. Stiv nakke og hodepine er vanlige plager som kan komme samtidig. Noen kan også kjenne på strålesmerter ned mot skuldre og armer. Det kan være ekstra vondt å snu på hodet eller flytte på en arm, og smertene kan gå ned mellom skulderbladene.

Av og til kan svimmelhet komme, eller nummenhet i en hånd, og kanskje har du opplevd å miste ting ut av hånda – det kan komme fra nakken. 

Sammenhenger bak nakke- og skulderplager

Ofte er plager i nakken muskulære eller oppstår med bakgrunn i nedsatt bevegelse i leddene. Vi har mange leddforbindelser i nakken, helt fra skallen og ned til midt-ryggen. Nakken skal også være vektarmen for hodet. Det gjør at den må kunne rotere, bøye til sidene, bakover og fremover, alt i perfekte, glidende bevegelser som vi kaller “normale bevegelser”. 

Nakke, skulder og rygg: Et fantastisk, finstemt maskineri

Denne samlede bevegelsen er et utrolig samarbeid mellom blant annet nervesystem, sirkulasjon og biomekanikk. Dette gjør at vi trenger mye muskulatur som skal utføre bevegelsene, støtte opp, og ikke minst sørge for at pusten vår går som normalt. 

Bindevevet i nakkeområdet er også en viktig faktor for å støtte opp, føre sirkulasjon og optimalisere for andre strukturer. 

Vi  fortsetter videre ned mot skuldrene våre, som er et svært sammensatt anatomisk område. Skuldre skal gjøre løft, bøy, strekk ut til sidene, rotere og mer. De er med på mye. Det gjør at leddene, muskulaturen og bindevevet må fungere sammen som et perfekt maskineri. 

Hva er årsaken til plager og smerter i nakken?

Kvinne får behandling for stiv nakke av osteopat Ingunn copy

Når vi bruker kroppen over mange år kan det forekomme noen slitasjeforandringer i leddene. Dette kan føre til stivhet.

Ved ensidig, mye og tung belastning kan det også bli slitasje, da i muskulaturen. Dette forekommer oftest i skuldrene, og er noe vi kaller for tendinitt, altså belastningsbetennelse. Dette kan arte seg i flere stadier: Fra tidlig fase med mest intense smerter, til sen fase hvor smertene og stivheten kommer sjeldnere.

Akutte smerter kan også oppstå ved mindre eller større avrivninger i muskulatur, eller etter en akutt skade hvor vevet har blitt forslått. Det kan også være slimposebetennelser, “frozen shoulder”, prolapser og mer.

Det er mange diagnoser som kan fremkomme, men heldigvis ser vi ofte i klinikk at det er nedsatt bevegelse i ledd og spenning i bindevev og muskulatur som fører til plagene.

Stressnakke? Hjemmekontor? Skuldrene oppunder øra?

Mann som har hjemmekontor i stua har stiv nakke og smerter i nakkenNoe vi ser på klinikken etter de siste årene med hjemmekontor, er økt forekomst av stressnakke og "stress-skulder". For mange har dette vært en periode med mye stress med å tilpasse seg en endret livs- og arbeidssituasjon. Kanskje har du hatt skolebarn hjemme og en ektefelle som også har hatt hjemmekontor på kjøkkenet.

Når man går rundt med heiste skuldre over lang tid, har konstant spente muskler, og vanskeligheter å puste dypt og finne roen, bekymringer over familiemedlemmer og egen helse – ja,  da er det ikke rart at stresset setter seg i skulder og nakke.

Hva kan osteopaten gjøre for deg som har nakkeplager? 

Først tar vi en god prat med deg, gjør så en grundig undersøkelse og tilpasser behandling på bakgrunn av dette. Ofte vil osteopatitimen innebære behandling på benken, for å øke bevegelse, redusere spenninger i muskulatur og bindevev. Det kan være direkte i nakke- og skulderområdet.

Vi ser ikke bare på nakken og skuldrene ved disse plagene. Vi behandler ofte rygg og  bindevevsnettverk, altså hinner i bukhulen og brysthulen også, for å redusere plager i nakke og skuldre. Eller vi ser på hodet og kraniet – dette gjøres spesielt ofte etter traumer mot hodet med påfølgende nakke- og skulderplager. Så har ikke behandling direkte på nakken gitt bedre helse, kan det være mye å hente ved å se på andre områder i kroppen. Nedenfor ser du noen eksempler fra praksis over hvor forskjellig behandlingene har blitt utført. De er blitt individuelt tilpasset.

Bli med inn på Drammen Osteopati

Osteopat Ingunn og Daniel ved Drammen Osteopati ønsker velkommen til klinikken copy

En kjapp liten tur inn dørene på Drammen Osteopati, ved osteopat Daniel. Osteopat Ingunn har tatt en pause fra behandling av stive skuldre og gått over i filmskaper og regissør-rollen for anledningen.

 

Osteopat Daniel behandler stiv skulder

Osteopat Daniel holder pasientens arm er midt i et grepOsteopat Daniel tar et osteopat grep på pasientens skulderOsteopat Daniel tar et osteopat grep på pasientens skulder
Øvelser som kan hjelpe mot stive skuldre og smerter i nakken

Utenom benkbehandling er vi opptatt av at du skal kunne være selvhjulpen om det er riktig i forhold til din situasjon. Mange opplever at enkelte øvelser kan fungere godt for å redusere smerter i nakken, og like viktig: Mange har stor nytte av å få veiledning om hvordan man skal bruke nakke og skuldre riktig, hva man bør gjøre og ikke gjøre for å unngå stiv nakke og tilhørende smerter. På Drammen Osteopati har vi god kunnskap om tilrettelegging og lang erfaring i å hjelpe deg som opplever problemer med nakke, skuldre og resten av ryggen.

Og ønske du å prøve deg frem med noen øvelser og trening selv, klikk deg videre til "Hjemmetreningsutstyr fra skuffer og skap" Uke 1 , Uke 2  og Uke 3. Her er det øvelser for skuldre, hele kroppen, balanse og inspirasjon for sittestilling ved kontorplassen. Du velger selv hvor høy intensitet, men pass på å puste godt, rolig og dypt. Skulle du trenge mer veiledning, så snakk med din terapeut eller kontakt oss på Drammen Osteopati. God trening! 

Kontaktopplysninger:

Har du spørsmål om stiv nakke og skuldre, om nakkeplagene henger sammen med andre plager for eksempel ryggsmerter, så ta kontakt for en prat. Tlf er 32 89 71 00. Du kan også bestille time rett på nettet, her kommer du rett til bestillingssiden. Timer på dag og kveldstid.

Her kan du lese mer om osteopatibehandling hos Drammen Osteopati.

Hilsen osteopat, MNOF  Ingunn Backe Wennberg.

 

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER