Osteopat Ingunn Backe Wennberg ved Drammen OsteopatiHva er osteopati? Og hva gjør egentlig osteopaten på en osteopatitime? Eier av Drammen Osteopati, osteopat Ingunn Backe Wennberg, forklarer mer om faget og hvordan ulike osteopatiske teknikker virker på kroppen. Ingunn ble inspirert av fysioterapien, tok osteopatiutdannelsen og har deretter over 20 års erfaring med osteopati. Nå er vi to osteopati kollegaer som gir oss drilling i faget.

Osteopaten ser etter beveglighet og behandler der det er for lite beveglighet. Det kan være et helt annet sted enn der smertene og plagene er. Da behandler vi muskler og ledd og også bløtdeler som bindevevsnettverket. Osteopatien er et bredt fag og gir mange muligheter til å finne sammenhenger og behandle disse, derfor oppsøker pasienter osteopater for behandling, forteller kollega Daniel Jaerson. 

Osteopati gir helse ved bevegelse!

Vi kan bøye og strekke og rotere over alle ledd og bløtdeler - bevegelsesmønstrene fungerer. Tap av bevegelse og fysiske blokkeringer kan finnes hvor som helst på kroppen. Det kan gi endrede bevegelsesmønstre, overføre skeivbelastninger, smerter og plager. Tidligere sykdommer, skader, kinker og overbelastninger kan være årsaker til fysiske blokkeringer og smerter. Osteopatens jobb er å finne hvor det er tap av bevegelighet og løse opp med spesifikke, manuelle teknikker. Det gir ofte positive endringer: Bevegelsesmønstre normaliseres, kroppen leger seg, smerter og plager endres. Målet er å gi deg bedre helse! Les mer om hvordan en behandling foregår.

Osteopatien ser på sammenhengen mellom kroppens ulike systemer.

Osteopat Daniel ved Drammen Osteopati red kvad 1200

Dette er en yrkesgruppe med høy medisinsk kompetanse. Faget osteopati bygger på naturvitenskapelige medisinske fag som anatomi, fysiologi, biomekanikk og sykdomslære. Osteopati er unike metoder for å finne sammenhenger mellom forskjellige kroppssystemer, som for eksempel muskelskjellett-, bindevev/bløtdels-, blodkar-, lymfe-, og nervesystemet. En osteopatisk undersøkelse viser ofte at årsaken er et annet sted enn der smerten er. Derfor gir osteopati mange behandlingsmuligheter for å hjelpe folk. Er osteopati noe for deg? Les mer om hvilke plager folk kommer med til osteopati ved å trykke her.

Med kroppens bindevev og bløtdeler i fokus.

Osteopaten behandler bindevevsnettverket/bløtdeler, foruten muskler og ledd. I tillegg vil man studere sammenhengenne mellom disse nøye. Bindevevsnettverket er viktig fordi det er en tynn "hinne" som omslutter hele kroppen og som inneholder årer og nerver. Bindevevet skaper glideflater mellom strukturene og bindevevet overfører belastninger. Tap av bevegelighet/fysisk blokkering et sted på kroppens bindevev kan endre bevegelsesmønstre, overføre skeivbelastninger og gi smerter et annet sted. I mange behandlingsformer neglisjeres bindevevet fullstendig, men i osteopatien er det et tema man virkelig fordyper seg i. Ønsker du å fordype deg mer i bindevevet og osteopati kan du lese mer ved å trykke her.

Et bindevevsnettverk i symmetri – få orden på kroppens "barduner"

For å vise hvor vesentlig bindevevet er for kroppens funksjon og velvære, tar vi med disse to teltillustrasjonene av to telt som er satt opp på ulik måte:

telt 1telt2-slapp

På det første teltet er bardunene riktig strammet og teltet er i symmetri. Det kan stå for vær og vind. Tilsvarende vil kroppen tåle belastninger godt når dragene i bindevevsnettverket er i symmetri.

Det andre teltet vil samle på vann i regnvær, blafre i vinden og fortere slites i stykker. For å rette opp teltet, ville du reparert det i toppen eller korrigere den for korte og skeive bardunen først? Svaret er vel ganske klart her, nemlig det siste.

På samme måte vil osteopaten ikke bare sjekke om det er noe lokalt som ikke stemmer der smertene oppstår. Osteopaten søker også å finne de dragene i kroppen som fører til skeivbelastninger et annet sted og først behandle disse. Symmetrien i kroppen blir normalisert. Derved kan du tåle belastninger bedre og smerter lindres. Det gir god helse.

Ryggen har en fremside!

I osteopatien er det bred erfaring på at behandling av bindevevsnettverket på kroppens fremside gir endring av smerter i rygg og nakke. På norsk beskriver vi ryggen som bak og magen foran. I virkeligheten er det mange vevsstrukturer som forbinder "foran og bak". Det kan nevnes nerver, blodårer og bindevev. Oppstår tap av bevegelighet på fremsiden kan det endre funksjon i rygg eller nakke. Når strukturer på fremsiden mykes opp, kan smerter og plager endres på rygg og nakke. 

Noen eksempler på sammenhenger:

  • IMG 0080 Mage Nakke

    Pasient med stressinkontinens for urin og gjentatte bekkenlåsninger oppstått etter fødsel, fikk osteopatisk behandling på bindevev foran i bekkenet og bekkenbunn.

  • Det er mange erfaringer på pasienter med nakkeskader etter bilulykker som får endret bevegelighet i nakken etter osteopatisk behandling på bindevevsnettverket i området for mellomgulvmuskulaturen.

  • Det kan utføres osteopatiske teknikker i bindevev rundt et operasjonsarr på magen på pasienter med ryggsmerter.

  • Overtråkk av ankelen kan føre til feilstillinger i foten. Dette gir drag i muskel og bindevevsnettverket i beinet. Over tid kan det gi smertetilstander i kne, hofte eller rygg. Ved å korrigere ankelen kan disse smertene forsvinne. I noen tilfeller må også kne, hofte og rygg behandles lokalt.

  • Osteopaten finner ved undersøkelsen at hodepine har sammenheng med blokkerte ribbeledd i øvre del av ryggen. Disse ble korrigert.

  • En kvinne kom med langvarige bekkenløsningsplager. Undersøkelsen viste tap av bevegelighet både over det ene bekkenbeinsleddet og bindevevsnettverket i fremre del av bekkenet. Bindevevet i fremre del av bekkenet ble behandlet med osteopatiske teknikker.

Mange fysiske blokkeringer - hvor begynner behandlingen?

Pasienter har ofte flere steder på kroppen med fysiske blokkeringer. Undersøkelsen er unik for å finne frem til hvilke av disse spenningene som kan ha størst betydning for det aktuelle problemet. For eksempel: En pasient hadde nakkeplager uten en spesiell foranledning. Sykehistorien viste at han tidligere hadde brukket en arm, fått hjernerystelse og slått halebeinet. Alle disse tidligere hendelsene kan ha ledet til blokkeringer i nakken. Han ble først behandlet på armen, deretter løsnet spenningene og smerter i nakken. Den osteopatiske undersøkelsen ledet til hvilken kilde som var viktigste årsak for nakkeplagene hans.

Barneosteopati.

Ingunn er barneosteopat, og babyer og småbarn er derfor svært velkomne til klinikken. For denne aldersgruppen kan det dreie seg om funksjonsplager som smerter/skriketokter, kolikk, mage- og tarmplager, stivhet i nakke og rygg, søvnvansker eller sugevansker. Barn som har blitt forløst ved keisersnitt, vakum eller tang, som har hatt navlsnor rundt halsen, ligget i sete- eller tverrleie og premature barn kommer ofte til osteopatibehandling.

Ingunn Backe Wennberg tilbyr osteopatibehandling av babyer og smabarn

Timebestilling og spørsmål.

Har du spørsmål angående osteopati eller noen av de andre tjenestene vi tilbyr ved klinikken, er du hjertelig velkommen til å kontakte oss via kontaktskjemaet nederst på siden. Du kan også sende oss en e-post eller ringe tlf 32897100. For timebestilling kan du enten ringe samme nummer med innvalg til Daniel og Ingunn eller du kan enkelt bestille time på nett

 

BESTILL TIME TIL OSTEOPATI

 

 

 

Foto: Dag Roar Wennberg / Shutterstock.

Hva sier kundene om Ingunn og Daniel

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER