Den rammer mange av oss. Migrene er et kjent problem for både unge og voksne. En smertefull, ensidig pulserende og gjentakende hodepine er ofte migrene. Det kan komme i sammenheng med lyd og lysskyhet, forstyrret syn, kvalme og redusert allmenntilstand. Viste du at et fall på halebeinet kan gi migrene? Osteopat Daniel forteller om lidelsen, behandling og gir nyttige tips i bloggen her.

 BKL2997 kvad red 480Hodet er i den ene enden av ryggsøylen, spenninger kan ledes til nakken og hodet fra andre steder i ryggen og kroppen. Derfor er blogg om migrene en del av bloggserien om Rygg i helseperspektiv. Her kan du trykke for å komme til den. Nedenfor står  mer om symptomer og info over hva skjer ved sykdommen blant annet, samt her er anledning til å sjekke ut råd for selvhjelp.

Symptomer på migrene. 

Et anfall varer som regel fra et par timer til et par dager. Vi skiller i hovedsak mellom migrene med og uten aura. Aura er synforstyrelser, der det kan komme flekkvis endret syn eller lysglimt. I startfasen av dette kan det forekomme kortvrige små lammelser og følelseløshet, som igjen vil kunne gi nummenhet og prikking, samt kraftnedsettelse i armer og fingre. Noen kan ha forvarsler som for eksempel kvalme, utmattethet, synsforstyrrelser. Migrene uten aura er en kraftfull hodepine, ofte med kvalme og redusert allmenntilstand, men uten lysskyhetssymptomer.  Spenningshodepine ledsager ofte migrenen. Symptomene trigges av mange ulike faktorer. Det kan blant annet være emosjonelt stress, hormoner, menstruasjon, dårlig søvn, matvaner, værforandringer, sterkt lys og ikke minst nakkesmerter.     

Hva skjer ved migrene?

Smerteimpulser fra nervefibre linket til den kjente nervus trigeminus, den femte hjernenerve, som forsørger store deler av ansikt og kjeve viser seg å spille en viktig rolle i forbindelsen mellom hodepiner og nakkesmerter. Sammen med nervefibre og impulser fra de øverste segmentene i nakken (C1-C3) blir det en kobling til nervekjernen med det greie navnet; nucleus cervikotrigeminalis, eller den spinale trigeminuskjernen. Blodsirkulasjonen i nakken og hodet kan også spille en rolle. Nervefibre i arteriene kan gi stramning  og mindre tilførsel av oksygen og lede til en ischemisk smerte. Og hvis venene er nabo med områder med mye spenninger kan disse bli svakt hindret i tilbakstrømning av blod og  det kan ledsages av smerter. I osteopatien ser vi også bindevevsdrag  andre steder i kroppen kan lede til spenninger og smerter.  Et eksempel: Hjernehinnen går helt fra halebeinet til hodet, og når det er stramt i området for halebeinet kan det gi drag på hjernehinnen og lede til for eksempel migrene i den andre enden. Da kan osteopatiteknikker i dette området være et bra sted å begynne behandlingen.

Medisinsk behandling.

Fordi kraftig hodepine og nevrologiske symptomer som lammelser og synsforstyrrelser kan være viktige å få utredet, skal pasienter med symptomer på migrene sendes til lege. Det kan være lurt å ha en tett dialog med din fastlege. De kan utelukke ander sykdommer og henvise videre til spesialist. Det kan være endring av medisiner eller annen medisinsk behandling, som blir prioritet.

 BKL2932 korsrygg Fotograf Arild Brun Kjeldaas red br1000Så hvordan kommer klinikkens behandlere inn i bildet?

Dette kan osteopaten  jobbe med ved ulike teknikker både på og utenfor behandlingsbenken. Vi har en bred verktøykasse med fremgangsmåter, og tilpasset til hvert menneske individuelt. Det kan blant annet være ved dine nakke – og ryggsmerter, kjevesmerter eller kanskje problemer relatert til dine bihuler.  Hva skjedde like forut for starten av migrenen vil gi terapeuten nyttig informasjon for behandlingen.  Har du fått et slag mot skulderen eller detti på rumpa, kan det være viktig å starte der. Du kan også få råd og veiledning i forhold til emosjonelt stress, og en samtalepartner for livsstil og mestring. Samspillet mellom fysiske og psykiske smerter er ofte sterkt. Psykomotorisk behandling kan være et godt behandlingstilbud spesielt når stress har vært en årsak eller er med å forverre symptomene.

 BKL2950 RL hender øvre brystrygg og hodet red kvad 480Disse symptomene kommer ofte migrenepasienter til behandling for:

 • halvsidig hodepine
 • lys-/lydskyhet
 • kvalme
 • synsforstyrrelser
 • redusert almentilstand - utmattethet

Hva kan du gjøre selv?

Ta utgangspunkt i de faktorene som har en utløsende effekt på din migrene. Finnes det noen muligheter for:

 • en bedre døgnrytme,
 • mer regelmessige måltider,
 • mindre stressende situasjoner,
 • bedre kontroll på lyd og lys,
 • mer fysisk aktivitet, øvelser og tøyninger som passer til deg
 • avspenning og meditasjon

Osteopat Daniel ved Drammen Osteopati red kvad 1200Har du spørsmål så ta kontakt.

Vi er å nå på telefon for en uforpliktende prat om dine spørsmål. Vi er der for å finne den beste behandlingen for deg.  Vi vil raskt se om behandling kan være riktig eller du trenger å henvises til din lege eller annen behandling. Ønsker du å lese mer om behandlinger som tilbys på klinikken så trykk her.  Tlf er 32897100 med innvalg  3 til osteopat Daniel og innvalg 1 til osteopat Ingunn. For time på nett kan du trykke deg videre her. 

 

 

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3606966/  Her står det angående forekomst av migrene, avsnitt 6. Forsket på av Global Burden of Disease.  En stor og viktig studie for hodepine-universet.  

Forfatter: Daniel Jaerson, osteopat BSc, MNOF

 

 

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER