Hodepinen er som et "knipetak" og verre av stress!

Det er ikke til stikke under en stol, hodepine kommer ofte i stressa situasjoner. Kanskje har du glemt stresset som startet det? Men kroppen husker og kan gi deg symptomer på nytt neste gang stresset blir for høyt. Vår erfarne psykomotoriske fysioterapeut, Hasan Caner, BSc forteller mer om hodepine, betydningen av trygghet, tips og hva psykomotorisk behandling kan gjøre. Har du spørsmål svarer Hasan gjerne. Han har raskt ledig time.

tim foster 3wAPJB57w6s unsplash 1

Tidligere på siden har er det skrevet både om Hasan Caner og psykomotorisk fysioterapi, PMF.  Vinterens bloggtemaer er vondt i hodet og du kan lese om migrene  og spenningshodepine her. Dette syntes vi på klinikken er et bra tema for et intervju med vår populære kollega som utfører psykomotorisk behandling for mange typer hodepine.

Psykomotorisk fysioterapeut Hasan Caner ved Drammen OsteopatiHvordan foregår psykomotorisk behandling og hvorfor skjer det endringer?

På første konsultasjon forteller pasienten livshistorie og sykehistorie. Deretter vil terapeuten og pasienten sammen finne ressurser/positive opplevelser, som pasienten har. Først er det samtale så undersøkelse og behandling på benken. Grunnen til at terapeuten vil fokusere på ressurser, er at ved hjelp av resurssene vil kroppen starte med selvhelbredelses prosessen, som igjen vil kunne gi endringer for din helse. Behandlingen kan også gi anledning til å bli bedre kjent med deg selv og derfor bedre livskvalitet samtidig at hodepinen blir snillere.

Hva gjør du som psykomotorisk fysioterapeut?

I samtalen vil terapeuten komme med forslag til hvor ressursene kan ligge hos pasienten. Dette vil hjelpe pasienten til å komme i en tankeprosess om hva i fortiden har/hvem/hvor vært positiv opplevelse. Når pasienten kommer på en bestemt opplevelse så spør terapeuten om hva pasienten fornemmer i kroppen. Når pasienten er på benken vil terapeuten utføre forskjellig teknikker som strykende bevegelse, lett trykkende massasje og støttende grep på kroppen til pasienten. Pasienten skal da sette ord på hva som føles behagelig/ positivt/ ubehagelig/ nøytral osv. Pasienten vil få goood tid på seg til å sette ord på fornemmelsen, men det kan skje også der at pasienten ikke har ord. Ord kommer fram når modningen har kommet  for det.

Mindre skygge Hasan behandling avspenning rygg adjusted copyTypiske forhold om hodepine, du ser fra ditt faglige ståsted?

Årsak er relatert til å ha vært pålagt  for mye ansvar og ofte voksenansvar i tidlig alder. Det kan ha vært for mye og tunge byrder, usikkerhet og utrygghet. 

Hvorfor psykommotorisk behandling på hodepine?

Jeg legger vekt på at pasienten blir møtt i behandlingen. Hvis pasienten er  oppvokst med ansvar for voksenting, tar terapeuten ansvaret og pasienten kan slippe opp spenningen som har skapt utrygghet. Hele kroppen har fokus. Vi ser og lytter for å finne resursser. Samtidig er det ofte massasjebehandling på nakke og skuldre. For å gi en endring er det avgjørende om personen er mottagelig og har tro og tillit til dette.

Tips til deg som har hodepine:

Mine råd for egenbehandling til pasientene med hodepine er avspenningsøvelser og massasje.

Hva er PMF?

PMF er en behandlings metode for å bearbeide sammensatte kroppslige lidelser som er oppstått av utrygg relasjoner/traumer i oppveksten. Før bearbeiding skjer så må pasienten forstå kroppens symptomer og bli trygget i relasjon til terapeuten. Tillit, troverdighet, trivsel, nysgjerrighet, tålmodighet og motivasjon er andre ressurser som kreves før behandlingen gir effekt. 

Hvor ofte kommer pasienten?

Pasienten kommer 1 gang i uken, men ved behov kan man komme 2 ganger i uken i en kort periode på starten av behandlingen. Det er individuelt hvor mange behandlinger det er behov for. Behandlingen varer en klokketime. Det kan være bra for deg å kunne ta det med ro etter behandlingen. Trykk her for oppdatert prisliste. Noen får behandlingen på helseforsikringen.

Hva er din bakgrunn som psykomotorisk fysioterapeut?

Jeg har erfaring med privat praksis siden 2007, innen rehabilitering på Hokksund kurbad og Godthaab helse og rehabilitering, rus og psykiatri med voksne i Drammen kommune, BUP i Drammen i 6 år og gruppe veiledning. Jeg har tatt utdannelse i traumebehandling. Fra nyttår 2020 har jeg vært tilknyttet Drammen Osteopati. Du kan lese mer om Hasan under Helseteam.

ligge i sommerengHvilke pasienter kommer til psykomotorisk fysioterapi for hodepine?

  • Pasienter som ikke har fått konkret årsak etter å ha gått gjennom medisinsk undersøkelse.
  • Pasienter som har prøvd mange type fysikalsk behandlinger (tradisjonell fysioterapi, kiropraktor, manuell terapi osv).
  • Pasienter som tenker at årsaken til plagene er psykosomatisk/opplevelser fra fortiden som fortsatt sitter i kroppen.
  • Pasienter som ønsker å prøve en time for å bli kjent med terapeuten om det er kjemi.
  • Og om du selv føler psykomotorisk behandling kan være riktig for deg, du kjenner stresset begrenser deg og hodepinen er en stadig plage. 

Kontaktopplysninger?

Jeg er å nå på klinikkens telefon 32897100 innvalg 2, du kan sende sms på 93830779 og for timebestilling på nett trykk her. Er det utfordrende i disse tider med covid-19, så har jeg også timer på videokonsultasjon. Det er raskt time ledig på dag og kveldstid. Har du spørsmål så kontakt meg for en uforpliktende prat, avslutter Hasan.

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 08.00 - 20.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 20.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER