Du har kanskje hatt vondt i seteområde med eller uten stråling ned i beinet? Kanskje har du da hatt symptomer på piriformissyndrom. Noen ganger kommer det sammen med vondt i korsryggen eller bekkenplager.  Vi hjelper til med å finne hvor det er lite bevegerlighet og hvorfor denne muskelen lager symptomer. Mer info i bloggen og tips for deg.

Piriformissyndrom fargelagt red b 300 2022 02 15 10.45I vår serie om ryggplager er vi nå kommet til nettopp; piriformissyndrom. Ønsker du å komme til hovedartikkelen med samlingen over forskjellige typer ryggsmerter og plager finner du det ved å trykke her.

Fakta om piriformis også kalt pæremuskelen.

Muskelen piriformis kan beskrives som en pæreformet muskel, og spiller en viktig rolle i bekkenet og hoftefunksjonen vår. Det er en “rotator” i hofteleddet, noe som gjør at vi kan bevege hofteleddet i en rotasjon. Den er også med på å løfte benet opp mot midjen. Muskelen er viktig for vår stabilitet i bekkenet. Dette gjør at vi kan stå på et ben, og gir oss god balanse.

Mange av oss har hørt om isjasnerven. Dette er en korsryggsnerve som strekker seg ned i bekkenet og baksiden av låret. Nerven går hos ca. 80% av oss under piriformismuskelen, og hos resterende av prosentandelen delvis igjennom muskelen. Og da kommer vi inn på selve årsaken til symptomene vi kan ha ved piriformissyndrom. Når isjasnerven blir påvirket av muskelen piriformis, enten ved et akutt tilfelle som fall på sete, bekkenløsning i graviditet og etter fødsel, følgetilstand av sykdom som inkontinens/urinveisinfeksjon ol. eller ved en overbelastning av muskelen, som ved mye styrketrening eller tunge gåturer, kan vi få nervesymptomer i bekkenområdet og ned i benet. Det kan være grunnet trykk på nerven som fører til smerter og noen ganger pitring og nummenhet i beinet.

Mange har opplevd dette.

Kvinner er mest plaget med dette, men det rammer også mange menn. Arbeidsfolk på lik linje som idrettsutøvere. Mange av oss har erfart dette selv. Pasienter har hørt om operasjon som behandling og spør; må jeg opereres? Det har jeg hørt om og er veldig usikker? Vårt råd er å prøve konservativ behandling først med manuell behandling - gjerne hos osteopat, sammen med trening, veiledning eventuelt smertedemende medisiner. En operasjon må være siste utvei. Disse operasjonene på piriformissyndrom utføres ikke så ofte lengre, er vårt inntrykk.

Folk kommer til oss med piriformissyndrom.

Hos en osteopat kan du forvente god kunnskap om tilstanden og en grundig undersøkelse og behandling. For at vi skal kunne hjelpe deg på best mulig vis er det også viktig med en grundig samtale om bakgrunnen for problematikken. Er det symptomer på piriformissyndrom gjør vi en undersøkelsesrutine og gir manuell behandling med pasienten på behandlingsbenken. En viktig del er også veiledning i forhold til arbeidssituasjon, aktivitetstilnærming, øvelser og hvile. Her kan du lese mer om hvordan jeg jobber, forteller Daniel.

Et bra tips er å tøye muskelen!

Strekmannen vår demonstrerer tøyning av piriformismuskel i liggende. Prøv og se om det er bra for deg! Du kan kjenne en akseptabel tøyningssmerte, la deg puste rolig mens du holder i 20-30 sek og utfør èn gang på hver side. Anbefales for daglig bruk, etter trening og når du er bedre; 2-3 ganger i uka.

Tøye pirif grønn strek red b 1030 2022 02 15 11.26

Her ser du en annen teknikk på you tube: https://www.youtube.com/channel/UCzQ76Qk2UF43SEUHsvYnY0A

Denne fremgangsmåten er spesielt bra for gravide med stor mage. Og det som er bra; den er like bra for alle andre også. Det kan være flere grunner til smerteutstråling i beinet, som du kan lese mer om her.  Folk kommer for manuelle osteopatiske undersøkelsesteknikker. Og trenger du spørsmål, så er det bare å kontakte oss.

Daniel ryggsøyle red kvad 480 2022 02 07 09.46Håper dette gjorde deg klokere, og som sagt velkommen til oss på Drammen Osteopati!

Kontakt oss på tlf 32 89 71 00 for en uforpliktende prat om dine plager. Timebestilling kan også gjøres enkelt på nettet ved å trykke her.  Og denne linken leder deg til oppdaterte priser. Hvordan foregår en osteopatibehandling kan du lese om. Hilsen helseteametDrammen Osteopati. Osteopatene BSc Daniel og Ingunn. 

Forfatter Daniel Jaerson.

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER