Når smerter er til hinder for et godt liv i svangerskapet eller etter fødsel, da er en vurdering hos osteopat der det iverksettes individuelle tiltak veien å gå. Å bære frem et barn og å ta seg av det etter fødselen, er krevende nok i seg selv. I denne artikkelen gir osteopat Ingunn info, veiledning og nyttige tips til deg som har problemer med bekkenet, spesielt i forbindelse med graviditet. Det gjelder å finne riktig miks av tiltak!
OBS: Vi søker gravid kvinne med bekkenplager som ønsker å bli behandlet på kurs for osteopater den 5. eller 6. nov 2022 i Drammen sentrum. Behandlingen vil være gratis selvfølgelig. Alle deltagere har taushetsplikt. Kontakt Ingunn på 92837191 for nærmere avtale.
Hva er behandlingsmetoden ved bekkensmerter hos gravide?
Ingunn ved Drammen Osteopati har bred erfaring fra forskjellige fag og har arbeidet mye med kvinner som har bekkenløsning og bekkensyndrom. Hun forteller at stikkordene hennes er som følger: Osteopatiteknikker – trening – ergonomi – tips /veiledning til hverdagen – egeninnsats – tverrfaglig. Vi lar henne ta ordet i resten av artikkelen!
– Osteopatibehandling ved bekkenløsning skjer i praksis ved at man vurderer endringer av bevegelighet i kvinnens kropp og bekken i takt med endring av hormoner og vekt. Er det for eksempel smerter i symfysen/venusberget vil osteopaten vite at det er spesielt viktig å undersøke bevegelighet i setet og korsbeinet. Deretter kan man gjøre skånsomme korrigeringer på steder med for lite bevegelighet.
Hva er målene i behandlingen?
Målene i behandlingen er smertelindring, å unngå smertetopper, gi bedret funksjon og et bedre svangerskap. Vi gir også tips og veiledning om hva kvinnene kan gjøre selv. Mange av dem som kommer til oss forteller at de ønsker å få kroppen sin “tilbake” etter fødsel. Av naturlige grunner har gravide og ammende kvinner ønske om å unngå smertestillende medisiner. Det er derfor et privilegium å kunne tilby behandling. Jeg gleder meg for hver kvinne som får en lettere hverdag etter behandling.
Nyttige tips ved bekkenløsning med smerter:
-
Liggende i sideleie: Bruk pute både mellom knærne og føttene. Noen har også nytte av litt støtte under magen og korsryggen. Så kan du orke å ligge noe lenger tid av gangen.
-
Liggende i ryggleie: Legg en flat pute under nedre del av rumpa, det gir ofte lindring for korsryggen.
-
Bruk varmeflaske i korsryggen/over setet eller mellom lårene.
-
Gå med korte skritt og «rull» med føttene.
-
Porsjoner ut kreftene i løpet av dagen og gi deg selv nok pauser, gjerne korte pauser.
-
Unngå de aktivitetene og stillingene som er smertefulle der og da eller som gir en seinsmerte.
-
Trening er bra, og spesielt tøyning av hoftene
-
Lær deg å håndtere smertene og å dosere aktiviteter, så kan du unngå smertetopper.
-
Noen ganger er sykemelding nyttig.
Du kan se mer på youtube for instruksjon av råd og tips: https://www.youtube.com/channel/UCzQ76Qk2UF43SEUHsvYnY0A
Hvorfor skjer bekkenløsning? Hormonelle årsaker.
Bekkenløsningen er en forberedelse til fødselen og mottakelsen av et nytt liv. Hormonet relaxin utskilles i svangerskapet og mest i siste tredjedel, for å forberede mors kropp på fødselen ved å myke opp symfysen og utvide livmorhalsen. Slik gjør det veien gjennom fødselskanalen litt lettere for babyen og mor. Hormonet myker også opp andre muskler og ledd, bløtvev og hinner/bindevev i kroppen. Det blir mer bevegelig og tøyelig. Alle får bekkenløsning, og for de aller fleste er det ingen smerter forbundet med det.
Hvorfor får noen smerter ved bekkenløsning?
Så kan man spørre seg, hvorfor får noen kvinner smerter i bekkenet? Eller bare smerter på ene siden? Eller bare i symfysen? I de tilfellene undersøker osteopaten for nedsatt bevegelighet på enkelte strukturer. Det kalles fysiske blokkeringer med mekanisk årsak. Ved behandling av disse kan smerter og plager reverseres. Det kan tyde på at fysiske blokkeringer også har en betydning ved bekkensmerter i svangerskapet. Disse er individuelle for hver enkelt kvinne. Mange som har vært her, har fått smerter allerede fra 3 måneders graviditet. Det er fint å komme tidlig til behandling, så er det ofte behov for færre behandlinger.
Mekaniske årsaker til smerter.
Mekaniske årsaker, dvs. hvordan kroppen bruker muskler og ledd, hvordan bevegelsesmønstrene fungerer og for lite bevegelighet på enkelte steder, kan synes å være årsak til smerter. Det blir feilbelastninger, og noen strukturer blir derfor ekstra mye belastet og kan gi smerter. De hormonelle endringene og en voksende baby gir endret holdning hos mor. Sammen kan dette være årsaker til bekkensmerter med gangvansker. Vi behandler der det er for lite bevegelighet og i mindre grad der det allerede er myket opp under innflytelse av hormonene.
Trøsten ved bekkenløsning med smerter og gangvansker er at det ikke er skadelig og ikke til hinder for en naturlig fødsel. For de aller fleste går det over etter fødselen og de fleste finner en måte å leve med det på slik at plagene blir mindre utover i svangerskapet. Mange har nytte av individuell behandling. Her har osteopati en fagbakgrunn som er spesifikk og målrettet og brukes som smertelindring. Hvert år blir ca. 60 000 kvinner gravide og ca 12 000 får smerter i forbindelse med svangerskapet.
Smertelindring viktigst ved første behandling.
For å komme frem til riktige teknikker går vi gjennom sykehistorie og hvordan plagene arter seg. Deretter kommer undersøkelse med vurdering av holdning, bevegelsesmønstre og bevegelighet spesielt i bekken, rygg og beina. Selvfølgelig er vi interessert i hvordan graviditeten utvikler seg, om det er tegn til sykdommer som eventuelt må sjekkes av lege eller jordmor. Når ingen tegn på sykdom avdekkes, følger osteopatibehandlingen. Skånsomme teknikker utføres der hvor undersøkelsen har avdekket for lite bevegelighet. Allerede ved første konsultasjon diskuterer vi i tillegg tips og veiledning.
Hvordan er fremdriften i behandlingsserien?
For hver konsultasjon spør terapeuten hvordan det har gått siden sist, gjør ny undersøkelse og behandling. Derfor blir behandlingene forskjellig med teknikker og hvor på kroppen de utføres. Utover i behandlingsserien legges det mer vekt på råd, tips, ergonomi og trening.
Hvor mange behandlinger er nødvendig?
Behandlingsseriene er ofte korte, kanskje bare 1-3 ganger. Kvinnene fortsetter deretter egenbehandlingen i hverdagen ved å benytte seg av øvelsene, råd og tipsene de får hos oss. Noen velger å kontakte oss for oppfølging. En beskrivelse av behandling for en gravid kvinne med bekkensmerter.
Rimelig og nyttig.
Den første behandlingstimen er på 60 min og de påfølgende varer fra 30 til 45 min. Behandlingstimene settes opp med 1 til 2 ukers mellomrom. Fordi kvinnene ofte klarer seg med bare noen få gangers oppmøte, blir den totale kostnaden ikke så stor. Det er stor nytte i det som hver kvinne kan gjøre selv. Her er oppdaterte priser.
Hva er fordelen/styrken med behandlingen?
Den viser raskt nytte for de vordende mødrene. De smertelindrende teknikkene er målrettet for hver og en kvinne. Behandlingen i kombinasjonen med råd/tips/veiledning og øvelser er det gode erfaringer med. Selv små endringer i for eksempel gangmønster kan ha stor smertelindrende effekt fordi vi jo er på beina store deler av dagen. Mange gjentagelser av små korrigeringer viser seg å være bra.
Hva er viktig for meg som terapeut?
Det er viktig å ha eget fokus på hver kvinne, og jeg bruker all min kunnskap til å finne og utføre det jeg har analysert meg frem til er best for hver og en. Jeg har 20 års faglig bakgrunn som osteopat med individuell og spesifikk behandling, og før det som fysioterapeut med gruppetrening og individuell behandling. Mitt råd er: Kom tidlig til behandling, de fleste klarer seg med noen få gangers oppmøte. Jeg opplever de vordende mødrene som gode på å ta til seg behandlingen og råd om dagliglivet og trening.
Typiske plager gravide med bekkensmerter kommer for:
|
Plager etter fødsel.
Kvinner kan gjerne komme raskt til osteopatibehandling etter en fødsel. De fleste opplever at bekkenløsningssmertene forsvinner raskt etter fødselen, mens noen har hatt en hard fødsel eller opplever at plagene bare ikke går bort av seg selv. Plager med magemusklene er av de forholdene som blir vurdert og behandlet med trening i kombinasjon med individuell tilnærming. Noen kvinner har plager med inkontinens og vannlating. Erfaring viser at amming er bra også mot bekkensmerter etter fødsel.
Bekkensyndrom.
Varer bekkensmerter og plager lengre enn ett år etter fødselen kalles det bekkensyndrom. Da er den hormonelle innvirkningen fra svangerskapet forbi. I behandlingen er det spesielt fokus på hva som skjedde ved graviditet og fødsel og hvordan det kan ha belastet kvinnens kropp. Mange kvinner i alle aldre med ryggplager, som har vært til behandling opp igjennom årene, forteller at det startet ved svangerskap og fødsel. Kvinnene kan komme til behandling også om det er lang tid siden plagene oppsto.
Tverrfaglig behandling ved bekkenproblemer.
Å jobbe tverrfaglig er viktig for disse pasientene. Helseyrker vi samarbeider med er leger, gynekologer, jordmødre og fysioterapeuter. Du trenger ikke henvisning, men alle gravide må ha vært hos enten lege eller jordmor først. I denne tverrfaglige miksen tilbys osteopatibehandling.
Velkommen til Drammen Osteopati!
Har du spørsmål så er du hjertelig velkommen til å ringe telefon: 32 89 71 00. På nettsiden vår kan du bestille time. Er det vanskelig å komme til klinikken kan en videokonsultasjon være nyttig. Da kan du få instruksjon om egenaktivitet, råd og tips.
FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER