All erfaringen min fra fysioterapi med ryggskole, trening for gravide, treningsterapi og ikke minst den direkte manuelle smertebehandlingen, har jeg tatt med meg videre inn i min nåværende osteopatiske behandling av pasientene.

Ingunn Backe - osteopatHva har fysioterapi og osteopati til felles?

Fagene fysioterapi og osteopati har mye felles i den manuelle tilnærmingen. De har begge opphav i medisinske fag som anatomi, fysiologi, biomekanikk og forskningsmetodikk. Ikke minst har fagene mange felles pasientgrupper. Det være seg folk med ryggsmerter, prolaps, bekkenløsning, skulder/nakkeplager, hodepine og smerter i armer og bein. Fysioterapi gir også et stort tilbud med opptrening for spesielle sykdomsgrupper slik som parkinson, reumatisme, rehabilitering etter slag, kirurgi og traumer, samt elektroterapi som smertelindring. Dette har gitt meg et fantastisk grunnlag fra fysioterapien. All kunnskap rundt medisinske basisfag, kontakt med pasienter i alle aldre, i forskjellige livssituasjoner og med forskjellige sykdomsbilder har vært en enorm tyngde jeg har fått med meg fra fysioterapien.

Mye å vinne på tverrfaglig samarbeid!

Fysioterapien er i kraftig utvikling, spesielt innen treningstilbud, rehabilitering, smertelindring og diagnostisering. Vi vet hva fysioterapi står for av kunnskap og seriøsitet. Der fysioterapi legger vekt på og arbeider med trening og rehabilitering, er osteopatiens tyngde på manuell behandling av pasienter med smerter og plager fra muskelskjelettapparatet. Slik lager det ene faget plass til det andre. Med en osteopat og en fysioterapeut med på laget i behandlingsprosessen kan man oppnå en svært helhetlig og virksom behandling av pasienten. Tverrfaglig samarbeid har derfor en naturlig plass mellom disse yrkesgruppene. 

Samtale med fysioterapeut Jens Martin Støten

For å få en fysioterapeuts syn på temaet, slo jeg av en prat med min tidligere kollega fra Drammen Fysioterapi, fysioterapeut Jens Martin Støten, ekspert på idrettsskader og trykkbølgebehandling. Jens Martin har en mangeårig praksis, samarbeider med leger og har jobbet utforskende med pasientene. Det har blitt mye benkebehandling, trening, mobilisering, veiledning, trykkbølgebehandling og smertelindring av blant annet kroniske betennelser i hans regi. Alt ispedd hans gode humor og store evne til omsorg.

Fysioterapeut Jens Martin Støten

 

– Hvorfor jobber du tverrfaglig, Jens Martin? 

– Når jeg har et tilfelle der jeg vurderer at du kan gjøre en mer utfyllende behandling enn meg, eller når jeg står fast på en eller annen måte, foreslår jeg ofte osteopat Ingunn til pasienten. Andre ganger kan det være mer hensiktsmessig med en kiropraktor. Pasientene kan oppnå bedre heling hos andre i de tilfellene de trenger mer av en annen slags behandling enn det jeg gjør.  

Jeg hadde for eksempel en isjaspasient inne. Da jeg kjente på ham merket jeg at han var veldig stram i hele kroppen, også i bindevevet. Alt strammet seg til på en flott kar i god fysisk form. Hos denne pasienten var det tydelig at noe hadde låst seg fast i hele kroppen, og jeg skjønte raskt at en osteopat trolig kunne løsne på dette bedre enn meg.

Det skjer regelmessig at man møter pasienter der man vet at “Her er det andre som kan mer på akkurat dette”. Jeg prøver å ha et faglig kontaktnett av folk som kan andre ting enn meg. Her på Drammen Fysioterapi anbefaler jeg pasienten for eksempel gruppetrening og manuell terapi internt hos oss. Alle har vi våre begrensninger som også betyr at vi selv er eksperter på spesifikke ting.

Det har vært verdifullt å være pasient. Nå kan jeg virkelig gå god for det osteopaten gjør! I tillegg er det gunstig at du og jeg har jobba sammen før, Ingunn. Dermed vet vi hva den andre står for med hensyn til profesjonalitet og grundighet og føler oss trygge på det. Mitt inntrykk av Ingunn som osteopat? Det som kjennetegner henne er at hun tar direkte på pasientene og gjør mange undersøkelser.


– Hvilke pasienter kan ha nytte av tverrfaglig samarbeid med osteopat?

  • Personer som har vært gjennom skader eller har langvarige vondter der plagene har satt seg i alt vev og bindevevet. 
  • Pasienttilfeller der smertene er mer omfattende, med ubalanse i det ubevisste nervesystemet.
  • Pasienter hvis plager har satt seg fast i mage og rygg.
  • Pasienter som trenger noe annet enn det jeg er ekspert på – da kan tverrfaglige arbeid være spesielt bra for pasientene.

Punktene over er noen av de viktigste fellesnevnere for pasienter og situasjoner der det er hensiktsmessig å samarbeide med en osteopat. Jeg kan illustrere med et eksempel fra fysioterapien. Om jeg har en pasient med såkalt plantarfascitt eller belastningsbetennelse under foten, bruker jeg trykkbølge på det. Hvis det i tillegg er mer omfattende symptomer, jobber jeg tverrfaglig for å utnytte mine kollegers spesialiteter. Jeg tyr da til bekjentskapene jeg har innenfor behandlingssegmentet –  vi er eksperter på hvert vårt felt.

Ønsker du å komme i kontakt med Jens Martin Støten? Skriv til ham på: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

 

Osteopatibehandling av nakken

Hva er fysioterapi?

Store Norske Leksikon definerer faget på følgende måte: Fysioterapi er klinisk og forebyggende behandling som inngår i rehabilitering og habilitering. Behandlingen brukes særlig ved muskel- og leddsykdommer, i fasen etter kirurgiske inngrep, i rehabiliteringen etter akutte og kroniske skader, samt som ledd i mer generell opptrening og i forebyggende arbeid.”

  • Kjernen i fysioterapi er bevegelse.
  • Undersøkende, behandlende og forebyggende.
  • Bruk av manuelle teknikker, aktive og passive øvelser.
  • Kan også benytte elektroterapi, sjokkbølgebehandling, varme- og kuldebehandling for å påvirke vevet.
  • Viktigste behandlingsform: Trening, dosert etter hva som er det skadde vevets optimale stimulering, og ut ifra vevets tilstand.
  • Har forankring i naturvitenskapelig, samfunnsvitenskapelig og humanistisk kunnskap. 
  • Visste du at …

    … fysioterapeuter er autorisert helsepersonell? Manuellterapeuter kan henvise til sykehusundersøkelser som f.eks MR/CT og røntgen og sykmelde for inntil 12 uker. De har selvstendig vurderings- og behandlingsansvar i pasientsituasjoner.

Åpningstider

Mandager: 10.00 - 18.00
Tirsdager: 09.00 - 12.00
Onsdager: 08.15 - 16.00
Torsdager: 08.15 - 16.00
Fredager: 08.15 - 16.00

Kontakt oss

Kontakt oss

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER