Osteoporoseenheten på Drammen Sykehus arrangerte åpent møte om osteoporose med et variert to timers program. Kvelden var krydret med en rekke gode råd basert på aktuell forskning og kunnskap om behandling, kosthold og trening.
Gode råd for osteoporose.
Det hjelper ikke på målingene av bentetthet å bare ta tilskudd av vitaminer og mineraler uten mat med proteiner og karbohydrater. Tilskudd som er viktige er spesielt mineralet kalsium og vitaminene D og K. Og like viktig er sukkernivået etter brudd og operasjoner. Næringsdrikk er fint hvis appetitten er lav. Vi vet muskelmasse bygger beinmasse. Ved sengeleie etter sykdom og skader mister vi først muskelmasse og derved også beinmasse. Rådet er å komme seg raskest mulig opp å gå. Selv om noen ønsker å gå ned i vekt, så mister også overvektige personer muskelmasse først og det er akkurat den som trenges for å bygge knokkelmasse etter et brudd. Men og heldigvis, den mest effektive behandling for å bygge knokkelmasse er fortsatt medisinene. Har du hatt et brudd etter skade med lav kraft, da kan benskjørhet være årsaken.
Muskler er ferskvare.
Hard trening er viktig for benskjørhet. Gjør styrketrening så du virkelig kjenner du tar i, da bygger du muskler og det stryker beinmassen. Kom deg ut av senga så fort råd er etter sykdommer og skader. Bare kort tid med sengeleie gir raskt tap av muskelmasse. Siden det er mye tyngre å bygge opp muskler så gjelder det å unngå muskeltap og komme seg opp tidligst mulig.
Genetikk viser seg er den viktigste årsak til osteoporose, men andre forhold som sykdommer, skader og medisiner kan også være årsaker, samt høy alder. Over 80 år er selv den sprekeste noe osteoporotisk fordi vi mister knokkelmasse spesielt i den alderen.
Den 16. oktober i år var auditoriet på sykehuset fylt opp av nysgjerrige tilhørere. På podiet var en rekke godt forbedrete foredragsholdere. Avdelingen på sykehuset jobber med forskning og har lang erfaring i utredning og behandling av benskjørhet. Mitt inntrykk er at pasienter kommer til gode hender hos terapeuter med god faglig kompetanse.
Foredragene ble holdet av lege, revmatolog og nå i Ph.d. forskningsprosjekt Tove Borgen, klinisk ernæringsfysiolog Anne Torbergsen og spesial fysioterapeut Berit Flemmig. Kveldens møteleder var sykepleier og koordinator på enheten May-Britt Stenbro.
Osteopati, sikkerhet og osteoporose.
Osteopatibehandling kommer i tillegg til den medisinske behandling for benskjørhet når du kommer for smerter og plager i for eksempel ryggen, bekken, nakke og skuldre. Da er det viktig at du forteller terapeuten din om osteoporosen, slik at behandler tar hensyn ved valg av behandlingsstrategier.
I osteopatibehandling legger terapeuten alltid stor vekt på sikkerhet, om sykehistorien og manuelle tester vil avdekke viktige holdepunkter for videre medisinske undersøkelser og for valg av behandlingsteknikker.
Et eksempel som viser dette er da en dame på 64 år kom til osteopati med smerter i korsryggen.
Smertene hadde oppstått etter fall på trappa 3 uker før time hos osteopat. Trappekanten hadde truffet på venstre side på nedre ribbein og her fikk hun kraftige smerter pluss i korsryggen. Behandling hos annen terapeut med knekking førte til kraftigere smerter. Klinisk manuell sikkerhetstest på ribbeina ble utført, som viste seg å være klart positiv og gav mistanke om symptom på vevsskade. Hun ble sendt til fastlegen og videre tester. Det ble påvist brudd i ribbeina og osteoporose. Legen hennes fulgte opp medisinsk behandling. Det var opplysninger om forverring ved behandling, skaden, alder og kjønn samt klinisk provokasjonstest som gav osteopaten mistanke om tilstand som legen måtte undersøke nærmere.
Videre osteopatisk behandling ble gjennomført med hensyn til disse skadene og sykdom. Hun kom også i gang med trening og fikk tilbake livskvalitet i hverdagen.
Har du spørsmål så ta en uforpliktende prat med oss på tlf 32 89 71 91 og eller gå til bestillingssiden på nett her. Hilsen osteopatene Ingunn og Daniel.
FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER