Hvorfor anbefales en kajakktur? Jo, det gir helse i hvert padle-tak, sett fra en osteopats perspektiv. Sporten er en «tett med naturen opplevelse», ofte sammen med venner, gir trening for hele kroppen og stillheten gir ro i sjelen.
Kajakk er i vinden og vi ser stadig flere kajakkpadlere i aksjon. Potensielle kajakkpadlere kan se seg fristet og sensommeren gir enda muligheter til en tur. Noen idrettsforeninger har også kajakkgruppe.
Du kan velge mellom racer-, tur-, hav- og elvekajakker. Racerkajakk er den raskeste og minst stødige typen. Olympiske kajakkdeltagere bruker disse. For opplæring er de mer stødige tur- eller havkajakker mer egnet. Den dobbelt-bladete åra velges ut fra type kajakk og utøverens trenings- og stødighetsgrad. Vest følger alltid med på turen. Det er bra med instruksjon av teknikk for å få en god opplevelse. Et godt råd er å padle noen turer og bli kjent med sporten før du kjøper en kajakk. Kajakk koster ofte rundt 20 tusen. Da er det kjekt å ha prøvd hvilken type kajakk du trives best med. Når du har skaffet deg kajakk, er investeringsbehovet lite. Utstyret viser seg å vare lenge ved godt stell og oppbevaring.
Ved bruk av turkajakk vil du kjenne du trener hele kroppen. Du henter krefter fra beina ved å trå mot sparkebrettet for hvert padle-tak. Det gir en rotasjon i kroppen og kraftoverføring til armene. Det gir også god teknikk å sitte rett i ryggen, se frem, strekke den fremre armen rett og langt frem i skulderhøyde idet årebladet kommer i vannet. Fremdriften gis ved veksels-vis rotasjon i kroppen.
Erfaringsmessig er det bra å tøye skuldermuskler selvfølgelig, men også kroppens sidemuskulatur, rygg-, mage- og setemuskler. Skulle du sitte skeivt i kajakken, få overbelastninger, nakke- eller ryggsmerter kan en osteopat se på deg.
Fotografi: Sigrid Marie B. Skustad.
FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER