13 februar 2000 var det duket for åpning av Drammens første osteopati klinikk! Jeg måtte teste om det gikk ann å drifte klinikk og tilby osteopati - om pasientene ville komme. Med stor spenning og entusiasme var Ingunn klar for å ta imot pasienter etter 5 år med intense studier. I forbindelse med jubileet var det på sin plass å sette seg ned for en samtale om hvordan årene i klinikk har vært! 25 års erfaring med pasientkontakt gir det muligheter til å se fremover og fortsette å delta på utvikling innen faget og betydningen for muskelskjelett plager for alle fra babyer til seniorer, det være seg stiv nakke, bekken, prolaps, hodepine eller rygg osv.
Hverken trett eller faglig mett.
Ja, det er gøy med en oppsummering over årene og mange hyggelige minner. Samtidig ser jeg at å samle erfaring øker motivasjonen fremover mot mer utvikling og stadig kunne tilby målrette behandling, forteller Ingunn. Videre nedover i bloggen kan du lese om hva en osteopat gjør, hvordan behandling utføres og forholdene rundt sikkerhet i behandlingen, hva har vi oppnådd, tverrfaglig samarbeid og faglig utvikling blant annet. Og om du ønsker se intervjuet på youtube, som kollega Ingvild gjorde, er det bare å scrolle litt nedover. Bloggen her er et utdrag av intervjuet. Fremtiden for klinikken høres fin ut. Og du kan lese om hvordan testen osteopatiklinikk gikk.
Hvordan fant du veien til osteopatien?
Jeg ble jo inspirert av fysioterapien, der min rolle som terapeut startet. Jeg hadde lyst til å lære mer, finne ut mer om hvordan jeg kunne bidra til en bedre hverdag for pasientene gjennom å forstå mer om sammenhenger i menneskekroppen. Og så var det en liten hendelse, et 10-årsjubileum i Vest Berlin etter fysioterapiutdannelsen, hvor det var noen av fysioterapi kollegaene mine som hadde begynt på osteopati. De fortalt om studiet og alt det innebar, og da tenkte jeg dette er min vei! Her kunne jeg lære mer om årsakssammenhenger, og finne flere verktøy til mitt arbeide.
Se intervju med Ingunn Backe Wennberg på YouTube!
Hvordan var studiet lagt opp på den tiden?
For oss førstegenerasjonsosteopatene foregikk studiet ved blokkundervisning, deltidsstudie, først i Halden og deretter i Oslo. Spesielt tiden i Halden utmerket seg. Flesteparten var tilreisende og bodde der under samlingene. Vi ble en sammensveiset gjeng under studietiden, var mye sammen og lagde mye gøy. Det var et veldig krevende studie, og vi innså raskt at dette var et helt eget fag. Tidlig var vi beviste på å ha målet om en autoriasjon foran oss. Vi hadde utrolig flinke forelesere, først fra Belgia, så internasjonalt fra hele Europa og norske lærere med kompetanse fra England og Europa. Derfor ble det nye innfallsvinkler på mange forskjellige problemstillinger og vi lærte mye.
Etter endt studie valgte du å starte egen klinikk i Drammen. Hvordan gikk det til?
Etter 5 år studie hadde jeg jobbet hardt med å tilegne meg ny kunnskap og kjente at dette faktisk må tåle å stå på egne bein. Derfor var valget klart! Jeg gikk ut av fysioterapi i praksis med driftstilskudd og alt, og startet klinikken Drammen osteopati den 13 januar år 2000 og samme dato i år var det bursdagskalas på klinikken ser du her. Da gikk startskuddet og det var veldig spennende. Det ble den første osteopati klinikken i Drammen så navnevalget var enkelt. Det var ikke så mange terapeuter som det er nå, så timelistene fylte seg jevnt og trutt så lenge jeg sto på og jobbet.
Når du ser tilbake på deg selv som ny utdannet osteopat og frem til i dag, hvordan vil du si egen utvikling har vært?
Med økt kunnskap og lang praktisk erfaring føler jeg fortsatt etter 25 år at jeg har mye å bidra med. Ja, det blir egentlig bare mer og mer interessant! Jeg jobber veldig mye med myke teknikker, med bindevevsnettverket og er veldig opptatt av å finne sammenhenger. Underveis i yrkesaktivt virke har jeg gått på mange kurs for å fylle på med relevant kunnskap og utvikle meg. Det har vært kurs innen osteopati, men også kurs i kommunikasjon og det mellommenneskelige, som er en viktig del av det vi gjør i klinikk. Økt kunnskap gjør at jeg jobber veldig annerledes nå enn det jeg gjorde i starten, men fundamentet er fremdeles det samme.
Samarbeider du med andre helseprofesjoner i din hverdag?
Selv har jeg godt samarbeid med flere helseprofesjoner. Det varierer utifra hvilke typer pasienter som trenger tverrfaglige tilnærminger hos for eksempel fysioterapeut, fotterapeut, lege, gynekolog, smerteavdeling, psykomotorisk fysioterapeut med flere. Dette åpner for godt samarbeide på tvers av profesjoner noe som er veldig bra for både oss som osteopater, men aller viktigst for pasientene.
Hvilke typer pasienter oppsøker deg ved klinikken?
Jeg tar imot folk i alle aldre fra baby til seniorer og menn og kvinner. Hoveddelen er muskel og skjelettplager som rygg, nakke, skuldre og bekken. Men det kan også være små babyer med utfordringer etter fødsel, kolikk og annet, og det er veldig fint å få hjelpe med. Og så er det jo mye kvinnehelse med behandling av gravide og etter fødsel. Underlivsplager og bekkensmerter er et område hvor osteopatien har mye å tilby. Seniorer er en viktig gruppe her å klinikken. Mange går rundt med plager hvor det er mulig å gjøre noe, man trenger ikke bare akseptere at man skal ha smerter med høy alder. Så lenge man er vital er det potensiale i kroppen til å kunne prøve å finne bedring. Innenfor dørene kommer folk med utbrenthet og fibromyalgi. Derfor er hverdagen svært variert og her er noen kort forklarte behandlings eksempler. Det er mange som får hjelp av osteopatibehandlingen, les her for liste over tilstander og plager folk kommer med.
Hvordan vil du forklare hva en osteopat gjør til en som ikke har vært til behandling før?
Osteopati gir helse ved bevglighet. Klikk her for å se en enkel og grei forklaring på hvorfor osteopaten ser etter bevegelighet, hva vi gjør og hva osteopati er, beskrevet av Ingunn!
Hvordan foregår en konsultasjon på klinikken?
Vi gjør alltid en indivduell undersøkelse og behandling. Dette er for å søke å finne årsaker og ved det gi målrettet behandling. Ønsker du å vite mer om hyppighet, reaksjoner på behandlingen og hvordan osteopatibehandlingen foregår så er det mer info her. Behandlingen gir muligheter for at kroppen heler seg selv. Ved enkelte teknikker vil pasienten kunne kjenne mye i kroppen, og ved andre teknikker kan det føles som en form for avspenning. I tillegg gir vi også råd og veiledning om hva pasienten kan gjøre hjemme. Det kan være alt fra øvelser til samtaler om hvordan man kan tilrettelegge på arbeidsplassen for en bedre hverdag. Vi har samtaler om hvordan man tenker rundt det å ha vondt, noe som blir en viktig del av konsultasjonen for dem som har langvarige problemer.
Osteopater kan jo nå endelig kalle seg autorisert helsepersonell. Hvordan ser du på osteopatiens rolle i helsevesenet fremover?
Ja, endelig ble vi autorisert i 2022 etter mange år med hardt forbundsarbeid! Jeg ble valgt som leder for Norsk Osteopatforbund gjennom 6 år fra 2004-2010 og fikk bidra i prosessen. Osteopatien ble mer og mer anerkjent internasjonalt, og det var viktig at vi også tilpasset oss tilsvarende internasjonal standard. Autorisasjon var tidlig et uttalt mål, og veien frem var krevende. Det var viktig å etablere vedtekter, frivillig medlemskap i forbundet, krav om faglig oppdatering og utvikling, at forbundet var demokratisk organisert og mye annet for å vise vi var tilpasset en autorisasjon. Parallelt ble den norske utdanningen formet, strukturert og akkreditert. Det var store mål, og mange har stått på i lang tid. Hele osteopatimiljøet støttet opp om fagets utvikling fra slutten av 1990 tallet ved gjennom blant annet å etablere osteopatiklinikker og tilby og utføre osteopatibehandling til stadig flere pasienter. Vi jobbet for å gjøre faget alment kjent. Det var basis eller grunnvollen for videre utvikling. At vi etter 24 års arbeid endelig er autorisert syntes jeg er veldig gledelig! I autorisasjonen med lovbeskyttet tittel ligger det en offentlig kvalitetssikring for pasientenes sikkerhet. Det er av stor viktighet for pasientene og les mer om argumentene her. Behovet for sikkerhet er grunnen til at en autorisjon er mulig. Et stort mål er nådd, men det vil fremdeles være mye arbeid som må gjøres. Tidligere hadde vi et hårete mål: Gjøre osteopati til pasientenes førstevalg. Vi er et stykke på vei, og mye tilpassning til helsevesenet ligger foran oss. Ønsker du å lese om tidslinjen på autorisasjonsprosessen i Norge kan du klikke her.
Har du noen råd å komme med til de som er nyutdannede osteopater?
Kom i gang, start i praksis raskt etter endt utdannelse! Vær systematisk med grundig sykehistorie, det er et svært nyttig verktøy for sikkerhet og kunne finne mulige årsak til pasientens plager. Videre er å ikke gi opp! Det tar tid å etablere seg som terapeut. Det er krevende, så stå på. Fortsett å ta kurs og videreutvikle kliniske ferdigheter. Samarbeid med andre terapeuter/osteopater så du kan diskutere faget.
Osteopati er et flott yrke hvor man får jobbe med mange fornøyde pasienter. Mange gir gode tilbakemeldinger og føler de får den hjelpen de trenger. Overgangen fra utdanningen til klinikk og arbeid med pasienter er stor. Naturligvis er det spennende og krevende. Om man begynner deltid eller heltid avhenger av hvor man er i landet og hva som passer med egen hverdag blant annet.
Hva er det meste givende med jobben som osteopat?
Det er pasientene. Og så jeg har stor arbeidsglede. Det er godt å ha. Men en blir jo veldig inspirert av samhandlingen med pasientene og finne ut hvilke sammenhenger som er aktuelle hos hver enkelt pasient. Dette er en jobb hvor utviklingsmulighetene er uendelige. Alle erfaring jeg har fått opparbeidet meg gir en veldig god støtte og trygghet i jobben, men så skal man jo ikke bli "høy" på det. For til hver behandling er det viktig å starte på scratch, vurdere sikkerhet og realistiske mål og avslutte til riktig tid.
Hva håper du at pasientene tar med seg etter at de har vært hos deg?
Jeg håper de opplever bedre helse. At de føler at osteopatien har vært nyttig for deres plager og at de får tillit til profesjonen. En positiv erfaring som kan være bidragsytende til en hverdag med mindre smerter, bedre håndtering av egne utfordringer og at de i fremtiden vil kunne søke hjelp her eller hos andre terapeuter, dersom de trenger det.
25 år er byggsteiner for fremtiden til klinikken.
Nå i starten av 2025 er vi to osteopater på klinikken. Det er veldig fint. Og jeg er heldig som kan gå på jobb og utvikling sammen med kollega og osteopat Ingvild Søreide, MNOF. Stikkordene er trivsel, dele erfaringer og et hav av tilskudd på oppdatert kunnskap. En ypperlig miks. Nå er vi dypt inni temaet kurs spesielt innen kvinnehelse, barnebehandling, internasjonale kurs og forbundets tilbud på faglig utvikling. Så vi trigger og inspirerer hverandre til stå på her på klinikken og for pasientene. Alle møtene med pasientene er definitivt det viktigste. De trenger en bedre helse i hverdagen, det gjør vi vårt ytterste for å formidle både råd, veiledning og den manuell behandling. Er du nysgjerrig på å lese mer om oss klikk deg inn på helseteam her.
Jobben som kliniker kan være ensom, har du hatt støttespillere rundt deg i disse årene som har vært viktige for deg?
For meg er ikke jobben ensom. Likevel støttespillere er viktig også for meg. Først vil jeg nevne mannen min, Dag er viktig støtte. Nære venner blant annet Randi og familie er veldig gode å ha. Det er fint å ha mennesker rundt seg som man kan glede seg sammen med og få inspirasjon fra. Ikke minst kjenne at de har hatt tro på prosjektet med klinikk over alle disse årene. Så stor takk til dem!
Det har vært moro å holde på! Jeg har likt å gå på jobb, og jeg liker det fremdeles. Så det er bra, for jobben kan være krevende. Og selvfølgelig, takk til alle som har vært innom her gjennom årene, både pasienter som har gitt oss sin tillit og kollegaer jeg har samarbeidet med på klinikken. Takk til annet helsepersonell for samarbeid. Og, som nevnt en stor takk til familie og venner; mitt nettverk som stiller opp når jeg trenger det. Tusen takk! Og når vi snakket om testen vil pasientene komme og ha nytte av behandlingen, så er svaret ja. Jeg er takknemlig for alle som gir oss sin tillit til behandlingen!
Kontakte oss ved spørsmål.
Nå har du hengt med gjennom hele bloggen. Til sist; om du har spørsmål om din helse, er du velkommen til å ta kontakt. Du kan bruke kontaktskjema nederst på web siden, ringe oss på 32897100 for en uforpliktende prat eller bestille time på nett. Her kommer du rett til bestillingen. For å se oppdaterte priser trykk her. Hilsen oss på Drammen Osteopati, osteopatene MNOF Ingvild Søreide og Ingunn Backe Wennberg.
Intervjuet er skrevet av kollega og osteopat Ingvild Søreide.
Aktiviteter fra begynnelsen til klinikken. Mye har skjedd siden.
FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER