Plager ved overgangsalder er et strev for damer i den rette alder. Mange kvinner opplever å få redusert livskvalitet. Går det ann å gjøre andre tiltak enn kun østrogener? Refleksolog Morten Lutro øser her av sin kunnskap etter å ha arbeidet med dette temaet i noen år. Nøyaktighet ved behandlingen er avgjørende, forteller Morten.
Når hormonene endrer seg
De aller fleste kvinner merker at de kommer i overgangsalderen. Symptomene kan inntre så mye som 10 år før selve menstruasjonen opphører, dvs for noen allerede fra ca 40-årsalder. De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år. Noen tidligere og noen senere. Kroppen vil gradvis produsere mindre av to hormoner, østrogen og progesteron. Dette kan føre til at mentruasjonene kommer med ujevne mellomrom og er gjerne første tegn på begynnende overgangsalder. Noen kommer seg gjennom overgangsalder uten å merke noe som helst, mens flertallet får gjerne en eller flere plager.
Hetetokter og andre typiske plager ved overgangsalder:
- Hetetokter, en plutselig følelse av varme og rødhet i ansiktet.
- Nattesvette, ofte i forbindelse med hetetoktene.
- Søvnvansker, ofte som følge av hetetoktene.
- Tynnere slimhinner, kan gi kløe og gjøre samleie smertefullt.
- I tillegg kan noen oppleve det psykisk krevende også. Det gjør det heller ikke lettere å oppleve livsforandringer som for eksempel at barn ofte flytter hjemmefra i denne perioden.
Råd og tips
- Kjøle ned håndleddene under springen, kald avkjøling.
- Jevnlig mosjon og svette ut.
- Soya er en god kilde til planteøstrogener/fytoøstrogener, noen har nytte av helsekostprodukter.
- Drikk vann – vannet er med på å regulere temperaturen og du takler svingningene bedre
- Sunt kosthold er viktig.
- Stress ned og pust dypt. Det hjelper kroppen til å finne balanse, stress forsterker plagene og gjør dem verre enn de trenger å være.
- Gi tid til deg selv og fordøy endringene som skjer med kroppen.
Når skal man søke lege?
- Hvis medsinfri behandling ikke fungerer.
- Hvis plagene er store og ødelegger livskvaliteten.
- Langvarig søvnløse netter.
- Hvis man ikke har anledning til å vente for å se om kroppen regulerer seg.
Hvordan virker refleksologi ved overgangsplager som hetetokter?
Refleksologer jobber med å se problemer i kroppen i en sammenheng. Kroppen er et stort, sammenhengende system av nerver, og enkelt fortalt jobber refleksologen gjennom punkter i huden for å nå frem til stedene i kroppen der ubalansen ligger. Jeg bruker fingrene, hendene eller små punktstaver for å stimulere disse punktene. Når en dame i overgangsalderen kommer til meg med de vanlige symptomene på hetetokter, kan jeg veldig ofte finne punkter på tærne. Disse punktene er så små og nøyaktig plassert, at det må verktøy til for å nå dem. Det er her punktstavene med små kuler kommer inn. Punktene i tærne svarer til sentre i hjernen som styrer hormonbalansene i kroppen. Derfor kommer kvinner med overgangsplager til refleksologi.
Hva skjer ved behandlingen?
Ved en konsultasjon hos meg tar jeg gjerne en samtale, der jeg får en oversikt over sykehistorie og medisiner osv. Under behandlingen har pasientene bukse og skjorte på. Hele konsultasjonen med behandling tar 30 min. Selv om noen har opplevd bedring etter 1-2 behandlinger er jeg alltid nøye med å presisere at behandling er en tidkrevende prosess for kroppen, og det kan være at vi må opp i 3-6 behandlinger før vi kan merke forandring eller bedring.
Har du spørsmål om dine plager så kontakt Morten på tlf 92024775.
Kommentar til bildet: Jeg noterer meg nøyaktig hvilke punkter jeg behandler på kroppen. Som her, hvor på tærne punktene gir utslag.
FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER