På klinkken var det fagdag med Vojtabehandling hvor vi ser på riktig kroppspossisjoner og trykk på punkter ved behandlingen. Metoden er for nerveskader på pasientene fra null til hundre. Dette er tilstander med uballanse i det sentrale- og periferenervesystem.
Hvem kan metoden brukes for?
Den brukes mest på barn med cerebral parese, nerveskader i armer og bein og ved tverrsnittsskader i ryggen. Bruksområdene kan være enda flere for eksempel etter hjerneslag, scolioser, tortikollis, hoftedysplasie og skeive og stive nakker hos spedbarn og barn i alle aldre. Ute Imhof, fysioterapeut med utdanning innen Vojtametoden guidet oss gjennom dagen med teknikker for å aktivisere våre første bevegelsesmønster fra vi var små barn.
Teknikker med kroppspossisjoner og trykkpunkter.
Med possisjonering av kroppen pluss forsiktige trykkpunkter gav det oss mangfoldige reaksjoner. Med vår tette og lille arbeidsgruppe satt spørsmålene og diskusjonene løst. Metoden gir en god stimuli for aktivitet i kjernemuskulatur, kunne holde buktrykket og derfra bevege seg fra for eksempel liggende til vektbærende.
I behandlingen jobber vi ikke med å sitte, men stimulerer kroppskontroll som forutsetning til å kunne sitte. Og så fører det mot målet å kunne sitte i ballanse. Det jobbes alltid i globale mønstre. Vi har alle våre medfødte bevegelsesmønstre til alle småbarnsrefleksene og disse kan aktiveres også i voksen alder.
Bevegelsesmønstre fra starten av livet og ved sykdom og skader.
Småbarnsrefleksene må vi ha som babyer og småbarn for å utvikle oss. De blir integrert i kroppen som det heter, slik at vi kan trene enda mer komplekse bevegelsesmønstre fra et utall av aktiviteter og spesialiteter vi ønsker i bevegelser. For eksempel finmotorikk hos en gullsmed, sportsutøver i ballspill, snekker, linedanser, maskinfører, skuespiller, osv. Gjennom våre voksne liv merkes ikke refleksmønstrene fra spedbarnstid lengre. Vi har lært mer og de er overstyrt. Når vi blir gamle eller ved sykdom og skade kan de komme tilbake. Da kan de gjøre det vanskelig for oss å trene oss opp igjen fordi de overstyrer samtidig som det har blitt en skade. Ved Vojtametoden kan de aktiviseres om igjen for å begynne på nytt med bevegelses-læring for kroppskontroll.
Etter en dag full av faglig inspirasjon, har vi terapeuter fått mye påfyll til å bruke i våre praksiser både som fysioterapeuter og som osteopater. Takk til Ute Imhof!
FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER